Valmennuksen linjaus

Joukkuevoimistelun sydän on suomalaisessa naisvoimistelussa. Lajin juuret löytyvät Suomesta, mutta oksat ovat levittäytyneet ympäri maailmaa – naisvoimistelusta on kasvanut vaativaa ja elämyksellistä kansainvälistä huippu-urheilua. Myös Suomessa lajin suosio on kokenut hurjan kasvun, ja joukkuevoimistelu on kivunnut harrastajamäärältään Voimisteluliiton kilpailulajeista suurimmaksi. Lajia harrastetaan monella taitotasolla aina harrastevoimistelusta huippu-urheiluun. (www.voimistelu.fi) 

Joukkuevoimistelu on monipuolisesti lapsen taitoja kehittävää liikuntaa ja ennen kaikkea joukkueurheilua, jossa opitaan voimistelutaitojen lisäksi kunnioittamaan omaa kehoa ja toisia voimistelijoita. Harjoituksissa harjoitetaan mm. voimaa, nopeutta, liikkuvuutta, tasapainoa, koordinaatiota, vartalon hallintaa ja ketteryyttä.

Seuran tavoitteena joukkuevoimistelussa on valmentaa pitkäjänteisesti voimistelijoita, joilla on mahdollisuus nousta lajin kansalliselle huipulle, sekä kehittää seuraa laadukkaana joukkuevoimistelun osaajana. Toiminta on suunniteltua ja monipuolista sisältäen lajiharjoittelun lisäksi myös muita tukitoimia, kuten ravintotietoutta. Valmennustoiminnan keskiössä on aina voimistelija.

Valmennusryhmien tavoitteet asetetaan ikäluokka- ja ryhmäkohtaisesti. Valmennustoimintamme pohjalta löytyy Suomen Voimisteluliiton Huippuvoimistelijan Urapolku -malli.

Seurassa joukkuevoimistelun valmennustoimintaa kehitetään kohti kilpa- ja harrastesarjojen kärkeä. Pitkän tähtäimen tavoitteena on vakiinnuttaa joukkueiden tulostaso lasten sarjojen kärkikategorioihin. Yli 12 vuotiaiden sarjoissa tavoitteena on kilpa- ja harrastesarjojen kärkisijat.

Jokaisella joukkueella on vastuuvalmentaja, ja hänen apunaan toimii tarvittava määrä valmentajia ja apuvalmentajia. Seura kouluttaa mielellään aina mukaan lisää uusia valmentajia ja tuomareita. Valmennustuntien määrä on sovittavissa jokaiselle henkilökohtaisesti sopivaksi. Valmennusta johtaa Joukkuevoimistelu tiimi, joka koostuu ryhmien vastuuvalmentajista. Seuran valmennuspäällikkö tukee tarvittaessa tiimin toimintaa.

Ryhmien valmennus koostuu lajiharjoittelusta, fyysisten ominaisuuksien harjoittelusta ja ohjelmaharjoittelusta. Harjoitussuunnitelmat laaditaan ikä- ja taitotasojen mukaan. Seura järjestää arkiharjoittelun tueksi omia sisäisiä leirejä kesällä ja koulujen loma-aikoina käyttäen myös muita asiantuntijoita sekä lähiseurojen valmentajien ja koreografien apua. Lisäksi seura järjestää mm. harkkakisoja (sanallinen palaute tuomareilta valmentajille ja voimistelijoille) ennen kilpailukauden alkua.